Kategorier
Utfordringer

85mm uke

Min andre fotoutfordring på bloggen er å fotografere kun med 85mm brennvidde den neste uka, altså uke 4 i 2020. Denne gangen poster jeg utfordringen før jeg har tatt bildene, slik at du skal få muligheten til å henge deg på! 😉

Ufordringen

Min andre fotoutfordring på bloggen er å fotografere kun med 85mm brennvidde den neste uka, altså uke 4 i 2020. Denne gangen poster jeg utfordringen før jeg har tatt bildene, slik at du skal få muligheten til å henge deg på! 😉

Brennvidden 85mm assosieres ofte med portrettfotografering, det ser man lett utfra et kjappt søk på google. Du må gjerne ta flotte portretter denne uka, men jeg tipper venner og familie går lei som fotomodeller et par dager ut i uka. Her er det altså duket for å utforske og finne andre mulige motiver å fange. Hvordan blir det å bruke 85mm til å fotografere f.eks. landskap, gatefoto, stilleben, makro, produktfoto etc.?

Jeg har tilfeldigvis et 85mm fastobjektiv som har støvet litt ned i det siste, så det fortjener litt oppmerksomhet.

Hensikten

Hvorfor i alle dager låse seg til kun én brennvidde i ei hel uke tenker du kanskje? Det er rart hvordan fantasien og kreativiteten får mer spillerom når man begrenser seg litt i forhold til utstyr og tekniske løsninger. Effekten av at man må bruke beina til å «zoome» med gjør at det tar litt mer tid på å komponere hvert bilde. Da blir man mer bevisst på utsnitt, bakgrunn og hvor langt unna man må stå for å fange det man ønsker. Man fikler også automatisk mindre med kamerainnstillinger, som ofte gjør at verktøyet ikke kommer i veien for det man vil oppnå. Det er også en fin anledning til å bli godt kjent med en brennvidde og teste den ut i uvante situasjoner. Kanskje passer 85mm godt til andre ting enn bare portretter? Også er det jo litt gøy å bryte litt med «normalen» og ikke gjøre som alle andre!

Litt om brennvidde og sensorstørrelse

Jeg vil fotografere med et såkalt fullformat kamera og et 85mm fastobjektiv. En god klump med glass!

Et fullformat kamera har en bildesensor i omtrent samme størrelse som ei rute av 35mm film som ble mye brukt i analoge kameraer i «gamledager». For digitale kameraer med andre sensorstørrelser må man regne om brennvidden med en gitt faktor for å få samme utsnitt eller synsvinkel i bildene. Kameraer med APS-C størrelse sensor har en cropfaktor på 1,5 eller 1,6, som gjør at objektiv på 50-56mm er passende (85mm/1,5=56mm). Micro Four Thirds kameraer (Panasonic og Olympus) har en cropfaktor på 2, man må derfor benytte et objektiv på omlag 42,5mm (85mm/2=42,5mm).

Valg av objektiv

Her tror jeg de fleste skal klare å finne et objektiv som gir riktig brennvidde. Hvis du ikke har et fastobjektiv så kan du også bruke et zoom objektiv og en liten tapebit. Regne ut riktig brennvidde for din sensorstørrelse, zoom inn til riktig tall og sett en bit med tape på zoomringen slik at den holder seg på samme plass.

Tar du utfordringen og blir med? Bruk gjerne kommentarfeltet nederst på siden hvis du har innspill eller spørsmål! Hvis du deler bilder fra uka på Instagram er det gøy om du bruker emneknaggen »#85mmutfordring», så er det lett å finne dine bidrag!

God 85mm uke! 🙂

2 svar til “85mm uke”

Flere burde gjøre dette oftere, det er ikkje så relevant hvilken brennvidde du velger tenker eg, du får uansett et helt annet syn på fotograferingen.

Ja, kreativiteten slipper ofte lettere til når man begrenser mulighetene litt. Jeg ser fram til å se dine bilder på #85mmutfordring i løpet av uka Åge! 😉

Legg inn en kommentar