Ufordringen
Min første fotoutfordring på bloggen var å fotografere kun med 35mm brennvidde i uke 52, som da omfattet juleferingen.
Det var meldt supert innevær i jula. Kombinert med julepynt og familiesamvær så tenkte jeg at et lyssterkt 35mm objektiv ville være godt egnet. 35mm kalles ofte for «normalbrennvidde», som vil si at synsvinkelen til kamera blir ganske lik slik vi ser verden med våre øyne. Det gir et naturlig preg på bildene som kan passe godt her.
Litt om brennvidde og sensorstørrelse
Et såkalt fullformat kamera har en bildesensor i omtrent samme størrelse som ei rute av 35mm film som ble mye brukt i analoge kameraer i «gamledager». For digitale kameraer med andre sensorstørrelser må man regne om brennvidden med en gitt faktor for å få samme utsnitt eller synsvinkel i bildene. Kameraer med APS-C størrelse sensor har en cropfaktor på 1,5 eller 1,6, som gjør at objektiv på 22-24mm er passende (35mm/1,5=23mm). Micro Four Thirds kameraer (Panasonic og Olympus) har en cropfaktor på 2, man må derfor benytte et objektiv på omlag 17mm (35mm/2=17,5mm).
Bildene og erfaringer
Til denne utfordringen vekslet jeg mellom to kameraer:
- Canon EOS RP, fullformat kamera med et 35mm og et 24-70mm zoomobjektiv satt til cirka 35mm, bildeformat 3:2.
- Panasonic Lumix G80, microfourthrids kamera med et 12-60mm zoomobjektiv satt til cirka 17mm, bildeformat 4:3.
For at utfordringen skulle ha noe for seg har jeg ikke beskåret bildene. Da jeg gikk gjennom og redigerte bildene ønsket jeg flere ganger å beskjære bildene ganske kraftig, det gjelder nok spesielt for portrettene og til dels landskapsbildene.
I forhold til portretter synes jeg det er spennende å bli tvunget til å inkludere mer av omgivelsene i bildene. Den korte brennvidden gjør at jeg gjerne tar et par skritt bakover og får med hele «modellen» i miljø. Det er lite flatterende å ta portretter tett på med en såpass vid brennvidde, da ørene blir små og nesen stor.
For landskapsbilder havner jeg vanligvis enten på brennvidder på 16-24mm eller mye lengre brennvidder på 100-600mm. Så for landskapsfoto faller 35mm ganske mellom to stoler for meg.
Da mitt 35mm objektiv dobler som et makro objektiv, har jeg slengt med noen nærbilder av detaljer både inne og ute. Dette er noe jeg ønsker å utforske mer.
Utfordringen har den siste uka gitt meg litt mer gnist til å ha kamera liggende fremme og ta det med en tur ut. At det har vært julefri og finere vær enn fryktet har selvfølgelig også hjulpet. Jeg har også klart å dra med meg ut begge ungene på hver sin fototur med pappa, som har vært veldig hyggelig!
Da runder jeg av med å vise bildene jeg har valgt ut fra denne uka med 35mm brennvidde. Håper de faller i smak.
Kommentarer, innspill og spørsmål tas imot med takk.
Er slike utfordringer noe du hadde likt å bli invitert med på?
Klikk på bildene for større visning.
2 svar til “35mm uke”
Hei,er det stor forskjell fra kamera med APS-C sensor i forhold til Micro Four Thirds?Jeg har Olympus M52.Så jeg lurer på hva jeg kommer best ut med til mitt bruk som amatør.Pris?
Hei. Forskjellen i sensorstørrelse merkes best på mengden støy ved høy ISO. Maks brukbar ISO verdi vil jeg si er 1600 for MFT, 3200 for APS-C og 6400 for fullformat. For bilder i dagslys, på stativ eller i studio så er ikke dette viktig. Hvis du derimot tar mye bilder håndholdt i dunkel belysning, så vil MFT sensoren fort komme til kort med tanke på støy. Denne svakheten kan du selvfølgelig overkomme ved å bruke mer lyssterk optikk på MFT 😉 Som regel blir det billigere å kjøpe et par lyssterke objektiver enn å bytte system.