Kategorier
Teknikk

iPad Pro, laptopkiller?

Kan en iPad Pro erstatte min aldrende Macbook Pro som min hovedmaskin for foto og video?

Laptop schlaptop

Jeg orker ikke veldig lange økter foran dataskjermen før jeg blir lei, arbeidsstillingen blir for statisk. Jeg opplever dessuten at bilen mer og mer blir å regne som mitt kontor, med endel perioder av «dødtid» mellom oppdragene som kunne ha vært utnyttet bedre. Laptop i bil blir lite smidig.

De siste årene har video tatt større og større plass i mediebildet og blitt et populært verktøy for å formidle historier og visuelle inntrykk. Video har jeg syslet litt med innimellom, men jeg har ikke skikkelig tatt steget og lært meg «ordentlig» videoredigering. Å røyne min «gamle» 2015 Macbook Pro med redigering av 4K video er ikke noe å satse på. Å sitte timesvis foran dataskjermen og lære tunge videoredigeringsprogrammer har også holdt meg fra å ta steget. Jeg liker å lære nye ting, leke og utforske. Det må dog være lystbetont.

iPad OS, endelig!

Nå kommer vi til iPad Pro. I 2019 slapp endelig Apple det etterlengtede iPad OS, som er en iPad tilpasset versjon av iOS. Plutselig ble iPad Pro voksen! Her nevnes filutforsker, støtte for eksterne disker og multitasking som viktige momenter. Før nyttår kjøpte jeg derfor en 2017 modell iPad Pro 10,5 med 256GB, pekepenn og tastaturdeksel, som satte meg tilbake ca. 9000kr.

«Hvorfor en 2017 modell» tenker du kanskje? Pris, 4000kr billigere enn tilsvarende 2018 modell. Ytelse, her blir min 2015 Macbook Pro (15000kr nypris) overkjørt av en iPad! Så her får du god ytelse «på tilbud». En ny Macbook Pro har etter 2015 utgaven ikke vært aktuelt for min del, da maskinene fra 2016 av har manglet standard ting som USB porter og minnekortleser. De er heller ikke mulige å oppgradere selv i det hele tatt, noe som er absurd prisen tatt i betraktning. Jeg er glad i Apple sitt økosystem og Mac OS, men når det koster skjorta så forventer jeg mye mer i retur. Nå er en iPad Pro riktignok like begrenset ift. oppgraderinger, men her kan det tilskrives formfaktoren og portabiliteten. Prisen er dessuten mye lavere for tilsynelatende «omtrent det samme».

Praktisk bruk

Å sammenlikne benchmarks, spesifikasjoner og mene ditt og datt er én ting, nå gjenstår det å bruke iPad Pro over noen flere uker og se om den duger. Det blir endel å sette seg inn i, for denne kan ikke brukes helt på samme måte som en vanlig datamaskin. Den har sine fordeler, men også ulemper som må jobbes rundt og nye «triks» som jeg må finne ut av og lære meg. Foreløpig vil jeg si at førsteinntrykket er bra.

FordelerUlemper
PortabelLiten skjerm
God batteritidBegrenset programvare
Penn for redigeringBegrenset operativsystem
Enkelt! Gøy å brukeInnkjøringstid, nye «triks»
Mye ytelse for pengeneLære alternativ programvare
Ergonomisk

Jeg vil om en stund rapportere tilbake om hvordan jeg føler iPad Pro fungerer som et verktøy i daglig bruk, med hovedvekt på fotoredigering. Jeg kommer til å bruke Lightroom for fotobehandling også på iPaden. Men jeg vil også utforske og fortelle litt om flere alternative programmer som ser veldig lovende ut.

Hei!

Så følg med! 🙂
Synes du jeg er inne på noe her, eller begynner jeg å bli gal? Har du noen hotte tips? Er det noe spesifikt du vil jeg skal teste med iPad Pro og rapportere tilbake? Da må du ikke nøle med å bruke kommentarfeltet under!!

Legg inn en kommentar

Translate »